Oleh-oleh ti Sumedang

Oleh-oleh

Tahu Sumedang, salah sahiji katuangan ciri khas ti daerah Sumedang nu tos kakoncara dikampung tur dikota, sapertos badminton waenya hehe… Sasih-sasih kapengker keleresan sim kuring nincak deui daerah Sumeang, biasa upami nuju aya kererepet mah sok emut kulantaran sepuh mah ayeuna linggihna diditu :-D

Saur beja (duka ti saha-saha na mah, tapi sanes panginten beja ti jurig mah) :-D , carita asal muasalna tahu Sumedang teh kawitna ti karajinan kulawarga Ongkino, nu ngarintis ide asalna kanggo ngadamel Tou Fu (dari basa Tionghoa nu hartosna sami) nu lami-lami robih nami janten “Tahu”. Tahun ka tahun, Ongkino sareng bojona nu dipika deudeuh teras mayunan usahana dugi ka tahun 1917 putra samata wayangna (Ong Bung Keng) nyusul ka tanah Sumedang. Saterasna Bung Keng neraskeun usaha sepuhna dugi ka sepuhna milih balih deui ka lemah cai tanah kalahiranna nyaeta di Hokkian, Republik Rakyat Cina. Ong Bung Keng, putra tunggal Ongkino, neraskeun usaha warisan eta dugi tuntung hirupna dina yuswa 92 tahun. Tah tidinya carita ngenaan nu ngarintis ngadamel tahu Sumedang teh.

Oleh-oleh!

Oleh-olehSalian tahu Sumedang, kasohor oge tuangeun nu tiasa dijantenkeun oleh-oleh ti Sumedang nyaeta hui (Ubi) Cilembu, nu ngajantenkeun remen bobos alias hitut tea sareng nu bakal ngajantenkeun bauna eta saurna mah heuheu… Rasa tur ciri-cirina gaduh bedana ti hui-hui sejenna. Hui Cilembu asalna nya ti daerah Cilembu Sumedang lah kekek… Upami tos di pasak (dibeuleum ku open biasana) katinggalna jiih tur jegang sapertos madu nu aya dina eta hui, pami di raosan amis pisan. Saur beja oge, upami binih eta hui di pelak di tempat sanes hasilna moal sami siga hui Cilembu, hasilna pasti sapertos hui nu biasa, hal eta panginten nu janten daya tarik eta hui janten kakoncara sareng mikaresep.

Panasaran ku tahu sareng hui Cilembu! Mangga dongkapan daerah Sumedang, pasti mendakkan nu di pikahoyong :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *